Prosessen

Bygdebok Service

 

En total digitalisering er et omfattende arbeide.

 

Scanning på den nye måten er ganske enkelt. Alle bøker blir kuttet i ryggen og skåret opp til enkeltsider.

Scanningen er en ganske enkel operasjon. Derimot er resten temmelig tidkrevende. Først må teksten gjennomgå en gjennomkjøring i et OCR- program. Det vil si et program som omgjør scannet tekst til digital tekst, samtidig som det retter (noen!) feil.

Deretter må hver bokstav i hele materialet kontrolleres manuelt. Dette gjøres i programmet Microsoft Word. Etter det legges hver fil eller kapittel en etter en i et html- program. Der omgjøres teksten til htm- format. Dette for at de senere kan legges direkte inn på nettet.

Her avgjøres layout, teksttype, størrelse, avsnitt og bildene legges inn på de riktige plassene.

Til slutt når alt er gjennomgått minst tre ganger, lages register og lenkene legges inn. Alle disse må sjekkes om de leder til det rette kapitlet.

Da kan i prinsippet materialet legges inn på nettet. Men mere praktisk er å lage en exe. fil av det hele, slik at den enkelte brukeren kan laste ned alt på en gang fra nettet. Vi benytter et billig og enkelt program til dette, WebExe. Programmet inneholder søkemotorer slik at søk på personer, plasser eller setninger, blir enkelt.

 

Teknisk, krever digitalisering en rask PC, en rask og effektiv scanner som kan scanne duplex, og et veldig godt OCR- program. Pluss noen års erfaring med scanning av bøker.

Kontakt oss

Bygdebok Service

co/ Toril Omholt

Vårveien 12

3060 Svelvik

bygdebok.service@gmail.com

Share

Facebook

Google+

Twitter